VERSCHIL TUSSEN BASISVERZEKERING
RESTITUTIE EN NATURA

Wat is het verschil tussen een naturaverzekering en een restitutieverzekering? Hieronder lichten we de belangrijkste verschillen voor u uit. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

GECONTRACTEERDE ZORG

Zowel de naturaverzekering als de restitutieverzekering werkt op basis van gecontracteerde zorg. De restitutieverzekeraar heeft vaak meer zorgverleners gecontracteerd. Daarnaast is de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners verschillend. Gaat u met een naturaverzekering naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan krijgt u niet uw hele rekening vergoed. U krijgt dan een percentage van het marktconform bedrag. Als u met een restitutieverzekering naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijgt u het marktconform bedrag helemaal vergoed. Het is bij beide verzekeringen dus belangrijk om goed te kijken of uw zorgverlener gecontracteerd is. Bij de naturaverzekering zijn de gevolgen van het gaan naar een niet-gecontracteerde zorgverlener alleen groter.

ZELF DECLAREREN

Bij een naturaverzekering dient de zorgverlener de rekening rechtstreeks bij de zorgverzekeraar in. Bij een restitutieverzekering moet u vaak de rekeningen eerst zelf betalen en kunt u het bedrag daarna declareren bij de zorgverzekeraar. Gaat het om een heel groot bedrag? Dan hoeft u nooit eerst voor te schieten. Deze rekeningen gaan direct door naar de zorgverzekeraar. Of u een rekening eerst zelf moet betalen, hangt bij de restitutieverzekering af van de contracten. Is er een contract afgesloten met de zorgverlener? Dan gaat uw rekening direct naar de zorgverzekeraar. Vraag voordat u naar een zorgverlener gaat na hoe de rekeningen worden vergoed.